خربزه میوه شیرین و آبدار تابستانی است که جدا از طعم خوش و بوی فریبنده اش، منبعی عالی از مواد معدنی، ویتامین A، پتاسیم و فیبر رژیمی است و فواید بسیاری برای سلامتی ، زیبایی و کاهش وزن دارد. در این مقاله از مجله گزنه، خواص و مضرات خربزه را مرور خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم خربزه
یک گرم فیبر۱۲ میلیگرم کلسیم۱۷ میلیگرم فسفر۲۳۸ میلیگرم پتاسیم۱۲۵۰ واحد پیشساز ویتامین A۳۱ کیلو کالری انرژی۳۷ میلیگرم ویتامین C
خواص و مضرات خربزه برای سلامتی
۱- خربزه، آرام بخش قوی
خربزه دارای خواص آرامبخش قوی است زیرا حاوی ترکیبی منحصربهفرد است که اعصاب را آرامکرده و اضطرابها را کاهشمیدهد. بنابراین، با آرامکردن سیستم عصبی افراد مبتلا به بیخوابی، آنها را از اختلالات خواب رهامیکند.
۲- تقویت سیستم ایمی
خربزه سرشار از ویتامینهای C و A است که با تحریک سلولهای سفید خون در بدن، ایمنی را تقویت میکنند. ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است و به همین دلیل با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکند.
۳- مفید برای ریهها
مصرف منظم خربزه، ویتامین A بدن را تامین میکند. این ویژگی، به جوانسازی ریهها کمکمیکند و بهویژه برای سیگاریهایی که ریههاشان بهدلیل مصرف سیگار آسیب شدید دیدهاند مفید است.
۴- کنترل فشار خون و کمک به سلامت قلب
خربزه سرشار از پتاسیم است که فشار خون را کنترل کرده و از این راه قلبتان را سالم نگه میدارد. این ماده معدنی از پرفشاری خون جلوگیریکرده و مانع از آسیب سدیم به بدن میشود.
خربزه سرشار از ترکیباتی به نام آدنوزین نیز هست که برای قلب مفید است زیرا خواص رقیقکنندگی خون دارد. این ماده از لختهشدن خون در سیستم قلبیعروقی جلوگیریمی کند.
ویتامین C از تصلب شرایین، همان سفتشدن عروق، جلوگیری و فولات نیز به جلوگیری از سکته کمکمیکند.
۵- خربزه؛ دشمن سرطان
خربزه مقدار زیادی ویتامین C و بتاکاروتن دارد که میتوانند با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزهکرده و آنها را ازبینببرند. این رادیکالهای آزاد خطرناک هستند زیرا به سلولهای بدن حمله کرده و باعث رشد سرطانی میشوند.
۶- مقابله با استرس
خربزه سرشار از پتاسیم است که ضربان قلب را متعادلکرده و ذخیره اکسیژن را برای مغز افزایشمیدهد و بنابراین باعث میشود احساس آرامش و تمرکز بیشتر داشته باشید.
۷- مفید برای سلامت کبد
خربزه دفع کننده حرارت کبد بوده و نارسایی کبد را درمان می کند همچنین خربزه درجه قلیایی خون و سلول های بدن را بالابرده و سموم آن را خنثی و دفع میکند.
۸- کمک به تشکیل استخوانها و دندانها
محتوای کلسیم موجود در خربزه در شکل دادن به ساختار سالم استخوانی و دندانی در جنین کمک میکند. کلسیم در دوران بارداری برای مادر و جنین حیاتی است.
۹- کمک به ترک سیگار
خربزه برای افرادی که سعی در ترک سیگار دارند مفید است. زیرا مواد معدنی و مغذی موجود در خربزه به فرد سیگاری کمکمیکند تا با علائم ترک نیکوتین کنار بیاید.
بهعلاوه، به بدن کمکمیکند تا با جبران ویتامین A از دسترفته ناشی از سیگارکشیدن مداوم، سریعتر بهبودیابد.
۱۰- کمک به سلامت دستگاه گوارش
خربزه برای معده شما عالی است زیرا اثر خنککنندگی و آرامبخش روی معده دارد. خربزه، حرکات روده را تنظیمکرده و دستگاه گوارش شما را سالممیکند.
۱۱- حفظ سلامت چشم
خربزه سرشار از بتاکاروتن است که به حفظ سلامت بینایی کمکمیکند. این بتاکاروتنها در هنگام جذب توسط بدن به ویتامین A تبدیلمیشوند که به جلوگیری از آبمروارید و بهبود بینایی کمکمیکند.
مطالعات ثابتکردهاند که مصرف منظم غذاهایی که ویتامین بالایی دارند میتواند خطر پیشرفت آبمروارید را تا ۴۰% کاهشدهد.
۱۲- درمان یبوست
مقدار بالای آب موجود در خربزه باعث میشود بدن آب و الکترولیت از دست ندهد. به این ترتیب گرمای بدن کنترل شده و میتوان از یبوست پیشگیری کرد.
۱۳- درمان مشکلات قاعدگی
ویتامین C موجود در خربزه در تنظیم جریان خون قاعدگی و تسکین دردها در زنان موثر است.
مصرف منظم خربزه در دوران قاعدگی میتواند جریان خون و لختهشدن خون را بهشکل قابلتوجهی کاهشدهد و فرد را از دیگر مشکلات قاعدگی رهاکند. خربزه گاهی وقتها برای تحریک قاعدگی نیز بهکارمیرود.
۱۴- دارای خواص ضد التهابی
خربزه به طور طبیعی دارای خواص ضد التهابی است (به دلیل وجود ویتامین C)، و این خواص برای کاهش خطر ابتلا به انواع مختلفی از بیماریهای التهابی نظیر آرتریت، نقرس، و غیره بسیار مفید است.
مصرف خربزه نه تنهای برای پیشگیری از بروز بیماریهای التهابی، بلکه برای تسکین درد ناشی از التهاب نیز مفید است.
آنتیاکسیدانهای موجود در خربزه از ایجاد استرس اکسیداتیو در استخوانها و مفاصل توسط رادیکالهای آزاد پیشگیری میکنند، و به این ترتیب، باعث تسکین التهاب میشوند. خواص و مضرات خربزه
همچنین، خربزه حاوی کولین است؛ کولین یکی از مواد مغذی مهم برای بدن است که باعث کاهش التهاب مزمن میشود؛ همچنین، این ماده دارای خواص بسیار دیگری نیز هست، از جمله حفظ ساختار مناسب غشای سلولی، کمک به انتقال مناسب تکانههای عصبی، و کمک به جذب مناسب چربی.
۱۵- حفظ آبرسانی به بدن
خربزه منبع بسیار عالی برای تامین آب مورد نیاز بدن است؛ زیرا حدود ۹۰ درصد از خربزه را آب تشکیل میدهد. همین مسئله خربزه را به یک میوهی بسیار مفید برای حفظ آبرسانی مناسب به بدن تبدیل کرده است.
آبرسانی به بدن از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا آب نقش مهم در حفظ سلامتی انسان ایفا میکند؛ تقریبا برای فعالیت تمام سلولهای بدن به آب نیاز است. بیش از ۶۰ درصد بدن را آب تشکیل میدهد؛ ۷۳ درصد از قلب و مغز، و همچنین، ۸۳ درصد از ریه نیز از آب تشکیل شدهاند.
بنابراین، از آنجا که خربزه به خوبی میتواند به حفظ آبرسانی به بدن کمک کند، مصرف این میوه در طول فصل تابستان توصیه میشود.
۱۶- خربزه علیه عفونت
ویتامین C به شما کمک میکند تا در برابر عفونتهای مضر مزاحم در دوران بارداری ایمن بمانید. این ویتامین برای رشد جنین نیز ضروری است. مصرف آب خربزه ویتامین C را در بدن تجدید میکند.
۱۷- خواص خربزه در بارداری و شیردهی
مقدار آهن موجود در خربزه در تولید هموگلوبین سالم بسیار موثر است. مقدار کافی گلبولهای قرمز خون میتواند مانع از کم خونی خانم باردار شود. همچنین جریان خون به داخل رحم با تولید اکسیژن کافی میتواند برای جنین مفید باشد.
تیامین موجود در خربزه، در شکل گیری سیستم عصبی مرکزی جنین کمک میکند. این ویتامین از احساس تهوع و ویار صبحگاهی در طول سه ماهه اول نیز پیشگیری میکند. تیامین موجود در خربزه میتواند همچنین در کیفیت شیر مادر نیز موثر باشد.
پتاسیم موجود در خربزه سطح فشار خون را در بارداری تنظیم نگه میدارد.
اضافه وزن در دوران بارداری میتواند باعث خطر سقط جنین، زایمان زودرس و فشار خون بالا شود. کالری موجود در خربزه ناچیز است بنابراین گزینه مناسبی برای جایگزینی با غذاهای چرب است.
علاوه بر این مصرف خربزه در دوران پس از زایمان و شیردهی باعث می شود حجم شیر مادر زیادتر شود. به همین جهت خربزه می تواند گزینه مناسبی در رژیم غذایی بانوان باردار باشد.
۱۸- فواید و خواص خربزه برای کودکان
در میان مواد قندی و معدنی خربزه آنزیمهایی وجود دارد که سرعت هضم غذا را زیاد کرده بدین لحاظ در کودکان موجب افزایش اشتها و فعالیت و رشد سلولهای بدن می شود.
همچنین مصرف خربزه در کودکان باعث افزایش اشتها می شود که در نتیجه به رشد و فعالیت بیشتر سلول های بدن کودکان می انجامد.
۱۹- دفع سموم و سلامت کلیه
یکی از خواص خربزه این است که برای دفع سموم بدن بسیار مفید است. خربزه حاوی مقادیر غنی از پتاسیم است و به همین جهت بسیار مدر است.
همین امر باعث می شود که باعث دفع راحت و سریع تر مواد زائد و سموم موجود در خون شود. علاوه بر این به شستشوی مثانه و کلیه ها هم کمک شایانی می کند.
خواص و مضرات خربزه برای زیبایی و کاهش وزن
۲۰- خربزه؛ مفید برای کاهش وزن
خربزه به کاهش وزن کمکمیکند زیرا کالری پایین و فیبر بالایی دارد. بنابراین، میتوانید مقدار زیادی خربزه بخورید و مصرف کالری خود را کنترلکنید.
فیبر برای کاهش وزن شما مفید است زیرا زمان بیشتری طولمیکشد تا معده شما را ترککرده و وارد سیستم گوارشی شما شود، بنابراین باعثمیشود برای مدت بیشتری احساس سیری کنید. این فرآیند کند گوارشی از پرخوری جلوگیریمیکند.
همچنین، غذاهای سرشار از فیبر معمولا حجیم هستند و فضای بیشتری از معده شما را اشغالمیکنند و باعثمیشوند احساس سیری کنید و از خوردن در فاصله وعدههای غذایی جلوگیریمیکند.
ضمن اینکه این میوه هیچ گونه چربی و کلسترولی ندارد. علاوه بر این آب موجود و فراوان این میوه باعث سیری طولانی می شود که می تواند از پر خوری جلوگیری می کند.
۲۱- فواید خربزه برای پوست
خربزه فواید زیر را برای پوست دارد:
پوست را هیدراته و جوان میکند
خربزه دارای ویتامینهای K و E است که نقشی اساسی در حفظ سلامتی و جلای پوستمان دارند. مقدار زیاد آب، پوست را از درون هیدراته میکند.
خربزه منبع خوبی از ویتامینهای گروه B، کولین و بتائین نیز هست که پوست شما را تغذیهشده و جوان نگهمیدارد. استفاده موضعی از آب خربزه به نرمی و هیدراتهشدن پوست شما کمکمیکند. خواص و مضرات خربزه
بازسازی پوست
مقدار بالای ویتامینهای A و C موجود در میوه خربزه، آن را برای پوست شما مفید میکند. ویتامین A باعث بازسازی پوست شده و ویتامین C در تشکیل کلاژن و بافت همبند نقشدارد که جوانی را به پوستتان هدیهمیکند.
کافی ست خربزه را پوره کرده و بر تمام صورت و گردنتان بگذارید. با ماساژ دادن بهصورت حرکات دورانی، خمیر را از روی پوست بردارید. با آب گرم بشویید. برای کسب بهترین نتیجه باید این کار را سهبار در هفته انجامداد.
فواید ضدپیری
خربزه، اسیدفولیک فراوانی دارد که بازسازی سلولها را تسهیلکرده و درنتیجه پوستتان را سالم میکند.
از طرف دیگر، ویتامین C، از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیریمیکند. خربزه از این طریق، چینوچروک را مهارکرده، قابلیت ارتجاعی پوست را حفظ و سنتز کلاژن را تسهیلمیکند و درنتیجه فواید ضدپیری دارد.
درمان اگزما و دیگر مشکلات پوستی
آب خربزه نیز یک لوسیون موثر برای درمان اگزما و رفع ککومک است. آب خربزه میتواند برای سوختگیها و خراشها بهعنوان کمک اولیه بهکاررود.
پاکسازی فوقالعاده پوست
خربزه میتواند به طرز موثری سلولهای مردهی پوست و آلودگیها را از سطح پوست خارج، و به شکل فوقالعادهای به پاکسازی پوست کمک کند.
خاصیت خربزه در پاکسازی پوست، عمدتا به خاطر وجود بتا کاروتن در این میوه است؛ بتا کاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل میشود و به دفع سلولهای مردهی پوست کمک میکند. خواص و مضرات خربزه
بهبود قابلیت ارتجاعی پوست
مصرف مرتب به صورت خوراکی و همچنین، استفادهی موضعی از خربزه بر روی پوست برای بهبود قابلیت ارتجاعی پوست بسیار مفید است؛ زیرا این میوه دارای ویتامین C است.
ویتامین C آنتیاکسیدانی است که فواید بسیاری برای بدن به همراه دارد؛ یکی از این فواید، توانایی آن برای کمک به تشکیل کلاژن در بدن است.
بهبود درخشندگی پوست
خربزه منبع بسیار خوبی برای شماری از آنتیاکسیدانها به شمار میرود؛ این آنتیاکسیدانها برای بهبود سلامت پوست بسیار مفید هستند.
این آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکنند، باعث ثبات آنها میشوند، و در نتیجه، از استرس اکسیداتیو ناشی از فعالیت آن پیشگیری میکنند. این خاصیت به بهبود درخشندگی طبیعی پوست کمک میکند.
درمان لک های روی پوست و کک و مک
خربزه می تواند به درمان لک های روی پوست و لک های کک و مک نیز کمک کند. برای این منظور باید ازخربزه به صورت ماسک استفاده شود. گوشت میوه خربزه را له کنید و روی محل لک ها ماساژ دهید ، سپس پس از ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.
شادابی و روشن تر شدن پوست
یکی دیگر از فواید خربزه این است که می تواند به زیبایی و شادابی پوست کمک کند. خواص و مضرات خربزه
خربزه حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین C است که این ویتامین برای شادابی و روشنایی پوست بسیار موثر است. برای تاثیر حداکثری گوشت میوه خربزه را به صورت ماسک روی پوست صورت قرار دهید.
درمان سوختگی های سطحی روی پوست
خربزه می تواند به عنوان یک پماد سوختگی طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد. گوشت میوه خربزه یک ماده ضد تورم است و به همین جهت می تواند برای درمان سوختگی های سطحی روی پوست مفید باشد.
برای این منظور باید مقداری از گوشت میوه خربزه را در یک کاسه له کنید سپس به صورت مرهم روی محل سوختگی قرار دهید تا درمان آن را تسریع کند.
این کار علاوه بر اینکه سوختگی را درمان می کند از متورم شدن محل سوختگی نیز جلوگیری می کند.
۲۲- فواید خربزه برای مو
خربزه حاوی تمام مواد مغذی و معدنی حیاتی است که برای حفظ سلامت مو و پوست سر لازمند. فواید خربزه برای مو در پایین آمدهاند.
با ریزش مو مبارزهمیکند
اینوزیتول نوعی از ویتامین B است که برای جلوگیری از ریزش مو و افزایش رشد مو لازم است. خواص و مضرات خربزه
این ویتامین، بیشتر در مرکبات بهغیر از لیمو یافتمیشود. خربزه دارای مقدار کافی اینوزیتول است. مصرف منظم این میوه میتواند رشد مو را تحریککند.
نرمکننده عالی
خربزه میتواند برای ماههای تابستان، یک نرمکننده مو عالی باشد. تنها کاری که باید انجامدهید لهکردن یک فنجان خربزه با چنگال و ماساژ مویتان با آن بعد از شامپوزدن است. بعد از ۱۰ دقیقه بشویید.
همچنین بخوانید: خواص و مضرات طالبی برای سلامتی
نکات مهم در مصرف خربزه
- علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.
- بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد و در میان دو وعده غذایی مصرف شود.
- خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مرگ آور است.
- مصرف خربزه ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا اﺳﻬﺎل و ورم روده را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻣﯽ آورد.
همچنین بخوانید: خواص و مضرات زردآلو برای سلامتی
مضرات خربزه
- خوردن خربزه کال در کسانی که معده ای ضعیف دارند ممکن است تولید اسهال کند و خلط را افزایش دهد.
- قند موجود در خربزه از نوع گلوکز و فروکتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
- این میوه برای سینه درد و سرماخوردگی بسیار مضر است و باعث تب های صفراوی می شود.
- زﯾﺎده روی در ﺧﻮردن ﺧﺮﺑﺰه، ﺳﺒﺐ ﻧﻔﺦ و اﯾﺠﺎد درد در ﻣﻌﺪه و روده ﻣﯽ ﺷﻮد.
- از خوردن خربزه با انبه و خوردن آب سرد پس از خربزه اجتناب کنید.
یک پاسخ
من خودم به شخصه نمیدونستم خربزه میتونه اینقدر مفید باشه..
بسیارمفیدوعاااالی
ممنون