زردآلو میوه ای خوش طعم و لذیذ با طبیعت سرد و تر و سرشار از کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم و مقدار کمی مس، آهن و روی است. در این مقاله، مهمترین خواص و مضرات زردآلو و هسته آن را با شما مخاطبان عزیز مجله گزنه به اشتراک می گذاریم. با ما همراه باشید.
ارزش غذایی زردآلو
زردآلو غنی از ویتامینهایی مانند بتا کاروتن، ویتامین A، C، E و K است.
این میوه غنی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منگنز، منیزیم و فسفر است. زردآلو همچنین منبع خوبی از آنتیاکسیدانها، فیبر غذایی و فلاونوئیدها است.
فواید درمانی زردآلو برای سلامتی
۱- حفظ سلامت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان
زردالو دارای مواد معدنی ارزشمند و مهمی است که برای سلامت و رشد استخوانها ضروری است.
موادی همچون کلسیم، فسفر، منگنز، آهن و مس نقش بسیار مهمی در ایجاد استخوان و حفظ سلامت آن بازی میکنند.
بنابراین، خوردن زرد آلو شما را مطمئن میسازد که استخوانهای سالمی دارید و از بروز شرایط مرتبط با پیری همچون پوکی استخوان جلوگیری میکند.
۲- خواص زردالو برای سلامت قلب و عروق
زردآلو بهترین روش برای محافظت از قلب و جلوگیری از بروز بیماری های مختلفی همچون حملات قلبی، سکته و تصلب شرایین است.
مقادیر بالای ویتامین C در زردآلو و نیز وجود پتاسیم و فیبر غذایی میتواند به سلامت سیستم قلبی-عروقی کمک کند.
ویتامین C قلب را از وجود رادیکالهای آزاد محافظت میکند. پتاسیم نیز میتواند فشار خون را پایین بیاورد.
وجود فیبر غذایی در زرد آلو باعث میشود کلسترول اضافی بر روی دیوارههای رگهای خونی تجمع نکنند. تمامی این موارد به همراه یکدیگر باعث سلامت قلب و بهبود شرایط آن میشوند.
۳- زردآلو؛ میوه ضد کم خونی
به خاطر وجود آهن و مس، زردالو میتواند در درمان کم خونی مفید باشد. این خاصیت به افرادی که از کم خونی رنج میبرند بسیار کمک خواهد کرد.
کم خونی در اصل کمبود آهن است و میتواند به مواردی همچون ضعف، خستگی، سبکی سر، مشکلات گوارشی و عملکرد ضعیف متابولیسم منجر شود.
بدون گلبولهای قرمز خون، بدن نمیتواند اکسیژن مورد نیاز خود را تامین کند. اندامهای بدن نیز در چنین شرایطی به درستی کار نخواهند کرد.
آهن بخش کلیدی تشکیل گلبولهای قرمز است و مس نیز در این فرایند کمک میکند. هردوی این مواد معدنی در زردالو موجودند و میتوانند تشکیل گلبولهای قرمز را تسریع کنند.
۴- حفظ سلامت چشم ها با مصرف زردآلو
غذاهای غنی از ویتامین A ،C، کاروتنوئید و بتاکاروتن میتوانند به کاهش خطر مشکلات مرتبط با بینایی کمک کنند.
اثر تخریبکنندهی رادیکالهای آزاد میتواند سبب بروز آب مروارید شود و همچنین ممکن است خونرسانی به چشمها را مهار کند و موجب بروز بیماری دژنراتیو ماکولا (تباهی لکهی زرد) شود.
سطوح بالای بتاکاروتن موجب بهبود جریان خون در چشمها میشود و موجب کاهش دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن میشود. این میوه حاوی آنتیاکسیدانی است به نام زآگزانتین که قوهی بینایی را بهبود میدهد.
۵- پیشگیری از کبد چرب
تحقیقات نشان می دهد که میوه زرد آلو باعث افزایش فعالیت کبد شود و از بیماری های کبد مانند کبد چرب پیشگیری کند.
جالبتر آن که، زردآلوهای ارگانیک در تقویت روند بازسازی کبد موثرتر عمل میکنند.
همچنین بخوانید: اولین نشانه های ابتلا به کبد چرب را بشناسید
۶- زردالو دشمن سرطان
زردآلو منبعی عالی از آنتیاکسیدانها است. رادیکالهای آزاد معمولا به علت آلودگی، اشعهی آفتاب و سایر شرایط محیطی ایجاد میشوند.
آنها روند رشد سلولها را با مشکل مواجه میکنند و منجر به بروز تغییر در DNA سلولها میشوند. این امر سبب تشکیل سلولهای سرطانی در بدن میشود.
بنابراین، برای محافظت از خود در برابر سرطان به طور مرتب زردآلو مصرف کنید. علاوه بر این، مطالعات نشان میدهند که هستهی زردآلو دارای ترکیباتی به نام B۱۷ است که به درمان سرطان کمک میکند.
این میوه حاوی مقادیر بالایی از ویتامین A و C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند و از بدن در برابر سلولهای سرطانی محافظت میکند.
۷- سلامت دستگاه گوارش
فیبر محلول موجود در این میوه حرکات درست رودهها را تقویت میسازد چون به حجم مدفوع اضافه میکند.
فیبر میتواند اسیدهای چرب را نیز به سرعت تجزیه کند و همین امر به بهتر شدن فرایند هضم و گوارش میانجامد.
فیبر موجود در زردآلو سایر مشکلات گوارشی مانند یبوست و نفخ را نیز درمان میکند.
۸- مناسب برای کاهش وزن
زرد آلو یکی از میوه های با کالری پایین و غنی از فیبر رژیمی است که با کاهش اشتها به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
این میوهی کم کالری یک افزودنی عالی به رژیم کاهش وزن شما خواهد بود.
صد گرمی زردآلو حاوی ۴۵ کالری است. فیبر نامحلول موجود در زردآلو آب را جذب میکند و معده را به مدت طولانی پر نگه میدارد. فیبر همچنین باعث عبور سریع غذا از طریق دستگاه گوارش میشود.
۹- مفید در درمان دیابت
زرد آلو کالری و کربوهیدرات بسیار پایینی دارد (یک عدد میوهی زردآلو فقط ۱۷ کالری و ۴ گرم کربوهیدارت دارد) – و این برای دیابتیها خبر خوبی محسوب میشود.
زردآلو به راحتی و به خوبی میتواند جزئی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد. و فیبر موجود در آن میتواند سطح قند خون را تنظیم کند.
۱۰- میوه ضد آسم
محققان و دانشمندان بر این باورند که روغن زردآلو خاصیت ضد آسمی دارد ومی تواند در درمان نشانههای این بیماری مفید باشد. وجود چنین خاصیتی میتواند به کاهش استرس و فشار موجود در ریهها کمک کند. در نتیجه از بروز حملات آسم جلوگیری مینماید.
سولفیت یکی از موادی است که در بیشتر میوههای خشک شده یافت میشود و ماده خوبی محسوب نمیشود. سولفیت میتواند بر روی اسم تاثیر بگذارد و حملات اسم را تحریک نماید. بنابراین، اگر به دنبال درمان طبیعی اسم هستید بهتر است از زردآلوی طبیعی استفاده کنید.
۱۱- مبارزه با التهاب بدن
بر اساس گزارشی توسط بنیاد آرتروز، زردآلو سرشار از بتا-کریپتوزانتین است، مادهی شیمیایی که میتواند از آرتروز و سایر بیماریهای التهاب مفاصل پیشگیری کند. منیزیم موجود در این میوه میتواند درد ناشی از التهاب را نیز از بین ببرد.
نه تنها خود میوه، بلکه هستهی آن نیز در بر طرف کردن التهاب موثر است.
در واقع، پیرو یکی از مطالعات انجام گرفته بر روی حیوانات مشخص شد که روغن هستهی زردآلو از بدن در برابر کولیت زخمی، که یک نوع بیماری التهابی روده است، محافظت میکند.
۱۲- ملین و ضد یبوست
زردآلو حاوی مقدار زیادی پکتین است، نوعی فیبر محلول که به درمان یبوست کمک میکند.
مصرف این میوه اغلب به بیماران مبتلا به سندرم رودهی تحریکپذیر و یبوست توصیه میشود. فیبر به مدفوع حجم میدهد و به این ترتیب عبور آن از طریق رودهها آسانتر میشود.
زردآلو حرکت لولهی گوارش را به راه میاندازد و حرکات روده را تنظیم میکند. میزان بالای فیبر موجود در زردآلو نیز برای سلامت رودهی بزرگ حیاتی است.
۱۳- کاهش فشار خون با مصرف زردآلو
زردآلو سرشار از پتاسیم است. داشتن سطوح مناسبی از پتاسیم برای بدن فوقالعاده مفید است.
وقتی پتاسیم با سدیم یا نمک ترکیب میشود، سطح آب را درون و بین سلولها تنظیم میکند. این آب یا مایع الکترولیت نام دارد و مسئول حمل انتقال دهندههای عصبی است.
پتاسیم برای حفظ ثبات سطح فشار خون نیز لازم و ضروری است.
کمبود پتاسیم برای بدن خطرناک است چون احتمال ابتلا به فشار خون را افزایش میدهد. فشار خون، در موارد شدید، میتواند به حملات قلبی منجر شود.
همچنین بخوانید: کاهش فشار خون بالا با 30 خوراکی معجزه آسا
۱۴- حفظ تعادل سطح مایعات بدن
همچنین پتاسیم موجود در زردآلو کمک میکند تا تعادل مایعات موجود در بدن حفظ شود و به این ترتیب اطمینان حاصل میشود که انرژی به طور مساوی در سراسر اندامها توزیع میشود.
تعادل درست الکترولیتها تضمین میکند که شما انرژی بیشتری داشته باشید و برای مقابله با فعالیتهای روزمره دارای استقامت باشید.
۱۵- بهبود ارتباط بین مغز و قلب
عملکرد درست سلولها نیازمند تعادل سطح الکترولیت در بدن است.
برای انتقال آهن و انتقال عصبی از مغز به باقی اعضای بدن به الکترولیت نیاز است.
الکترولیت سطح مایع ثابتی را فراهم میآورد که برای انبساط و انقباض عضلات ضروری است.
زردآلو حاوی سطح مناسبی از پتاسیم و مقدار متعادلی سدیم است. اینها مواد معدنی ضروری مورد نیاز بدن برای بهینه کردن سطح الکترولیت در بدن هستند.
۱۶- تصفیه کننده خون
زرد آلو تصفیه کننده خون است و این خاصیت آن سبب دفع مواد زائد و مضر خون شده و از این رو هم به سلامت فرد کمک می کند.
۱۷- بهبود گوش درد با زردآلو
زرد آلو برای گوش درد بسیار عالی است.
اگرچه مکانیسم این عمل هنوز مشخص نشده است اما تجربه نشان میدهد که استفاده از زردآلو برای گوش درد مفید خواهد بود. ریختن چندقطره از آن در گوش میتواند یک درمان سریع برای دردهای ناشی از عفونت باشد.
دانشمندان بر این باورند که مواد آنتی اکسیدانی موجود در زردآلو میتواند چنین نتایجی داشته باشد.
۱۸- درمان تب با مصرف زرد آلو
آب زردآلو معمولا برای بیمارانی توصیه میشود که از تب رنج میبرند.
این ماده ویتامینها، مواد معدنی، کالریها و آب مورد نیاز بدن را تامین میکند. همچنین این میوه خوشمزه قادر است سموم را از اندامهای مختلف بدن دفع نماید. برخی از افراد از زردآلوی بخار دیده برای کاهش تب استفاده میکنند.
در این روش، زردالو به عنوان یک ماده ضدالتهاب و تسکین دهنده عمل میکند و میتواند بر روی سطح دمای بدن تاثیر بگذارد. علاوه بر این، زردآلو میتواند التهاب موجود در سایر بخشهای بدن را کاهش دهد.
۱۹- فوايد زردآلو براي پوست و مو
زردالو برای مراقبت از پوست بسیار مفید است. این ماده میتواند به سرعت جذب پوست شود و بعد از اعمال آن، پوست چرب نخواهد بود.
زردالو تنها برای نرمی و درخشندگی پوست مورد استفاده قرار نمیگیرد. این میوه در درمان بیماری های مختلف پوستی همچون اگزما و خارش نیز موثر است. این موضوع به خاطر وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی است که در زردآلو یافت میشود.
این میوه نه تنها مقدار قابل توجهی ویتامین A دارد که به داشتن پوستی سالم تر کمک میکند بلکه حاوی انتی اکسیدانهایی است که از پوست در برابر رادیکالهای ازاد محافظت میکند و از ایجاد نشانههای پیری در صورت جلوگیری می کند.
ماسک زردآلو لطیف کنندة پوست صورت و گردن می باشد.
مصرف منظم زردآلو میتواند روی موهایتان شگفتی خلق کند. این محصول تولید سبوم را در پوست سر افزایش میدهد، و آن را نرم و مرطوب نگه میدارد.
چند قطره روغن هستهی زردآلو را به شامپو و نرمکنندهتان اضافه کنید تا موهایی نرم، صاف و حالت پذیر داشته باشید. این روغن همچنین به عنوان روغن درمانی قبل از داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
۲۰- فواید زردآلو برای زنان باردار و جنین
اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان به مادران باردار توصیه می کنند که میوه زردآلو را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند. مواد مغذی لازم در بارداری عبارتند از پروتئین ها، فولیک اسید، ید، کلسیم و آهن.
مصرف میوه زرد آلو در زمان حاملگی ، نقش مهمی در جلوگیری از کم خونی مادران باردار دارد
زردآلو ماده ای مغذی در رژیم غذایی مادر است. اما بهتر است پیش از خوردن حتما آن را بشویید تا باکتری ها و مواد مضر که باعث بیماری هایی مانند لیستروسیس می شود از بین برود.
همچنین بخوانید: خواص و مضرات توت فرنگی برای سلامتی
بهترين زمان مصرف زردآلو
بهترين زمان خوردن زردآلو آن است كه 2 ساعت از غذا گذشته باشد و از درخت زردآلويي كه در باغچه منزل كاشتهايد بكنيد و ميل بفرماييد.
هرگز زردآلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید.
فوايد برگه زردآلو
میوه های خشک منبع غنی ویتامین های A، B1، B2، B3، B6 و پانتوتنیک اسید و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند.
برگه زردالو منبع غنى پتاسیم است که در هر ۱۰۰ گرم از آن، ۴/۱ گرم پتاسیم وجود دارد.
مصرف ۵/۲ تا ۹/۳ گرم پتاسیم در رژیم غذایى به طور روزمره،در افراد داراى فشار خون طبیعى و بالا سبب کاهش فشار خون مىگردد.
زکریای رازی خوردن برگه های زردآلو را با مغز گردو به مقدار ۵۰ گرم به مدت ۷ روز توصیه کرده. این داروی بسیار خوبی برای لوزالمعده و ورم روده است.
خیس شده آن را اگر شخصی که مبتلابه تب است میل کند و پشت سر آن آب گرم و عسل میل کند باعث قطع تب می شود.
در برگه زردآلو مقادیری ویتامین D وجود دارد که در رشد استخوان و دندان ها بسیار موثر است.
مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا میشود و از یبوست جلوگیری میکند.بدين منظور، ابتدا آن را با آب بشویید . سپس آن را در آب خیس کنید و بگذارید یک شب بماند. سپس یک دانه لیموترش در آن بیندازید و صبح ناشتا ، برگه خیس خورده را همراه با آب آن میل کنید که برای رفع یبوست بسیار مفید است.
همچنین بخوانید: خواص و مضرات طالبی برای سلامتی
خطرات و هشدارها
زردآلوی کال، دارای مقادیر قابل توجهی اگزالات بوده و بهتر است افراد با سابقه سنگ کلیه در مصرف آن احتیاط کنند.
همچنین زردآلوي نرسيده براي معده ضرر دارد مخصوصاً كساني كه زخم معده و يا اثني عشر دارند.
زردآلو بطور کلی دیر هضم ، ثقیل و نفاخ است، بنابراین اشخاص سالخورده و کودکان باید از زیاده روی در خوردن آن احتراز کنند.
یکی دیگر از مضرات زردآلو مصرف برگه زردالو یا قیسی هایی است که در سطح صنعتی تهیه میشود. این قیسی ها حاوی دی اکسید گوگرد بوده و مصرف آن به ویژه برای بیماران مبتلا به آسم مضر است.
این میوه را هنگام ناشتا وبا معده خالی نخورید، زیرا سبب دل پیچه مى شود.
هرگز زردآلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید.
همچنین بخوانید: ۲۵ فایده بی نظیر خیار برای پوست ، مو و زیبایی
مضرات زردآلو
از زیاده روی در مصرف زردالو خودداری کنید ، زیرا مصرف زیاد آن در هضم مواد غذایی ایجاد اختلال کرده و دچار اسهال می شوید.
زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است ، لذا برای سرد مزاجان مضر است.
کسانى که دچار سوزش یا نفخ معده هستند، از مصرف زیاد زردآلو پرهیز کنند.
زردالو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است . بنابراین اشخاص مسن و کودکان باید از خوردن زیاد آن پرهیز کنند .
به آن دسته از افرادی که در معدهشان احساس سوزش میکنند یا از ناراحتیهای کبدی در رنج هستند توصیه میشود که زردآلو نخورند.
مصرف زیاد زردآلو باعث ایجاد لک های سفید پوستی می شود.
همچنین بخوانید: خواص و مضرات آلوچه یا گوجه سبز
خواص و مضرات هسته زردآلو
خواص هسته زردآلو
- طبع هسته زردآلو گرم و خشک می باشد.
- اگر زردآلو را همراه با هسته شیرین آن بخورید ، دچار نفخ معده نخواهید شد.
- زردآلو را همیشه قبل از غذا بخورید و هسته اش را نیز همراه آن مصرف کنید ، زیرا هسته شیرین زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آن را آسان می سازد .
- هسته زردآلو دارای خواص ضد التهابی است و به کاهش درد و درمان آرتروز و روماتیسم کمک می کند.
- روغن هسته زردآلو حاوی مقادیر بالایی ویتامین B17 است که برای پیشگیری و درمان سرطان های استخوان، سرطان دهانه رحم و سرطان پوست مفید می باشد.
- ویتامین B17 موجود در هسته زردآلو باعث کاهش فشار خون بالا می شود.
- روغن هسته زردآلو برای درمان گوش درد مفید است.
مضرات هسته زردآلو
- هرگز هسته تلخ زردآلو را نخورید.
- هسته زردآلو حاوی مقادیر بالایی آمیگدالین می باشد و زیاده روی در مصرف آن باعث مسمومیت و مرگ می شود، گفته شده که خوردن 30 عدد هسته تلخ زردآلو برای کشتن یک انسان کافی است.
- با وجود گسترده بودن خواص دارویی مغز زردآلو، مصرف مغز تلخ زردآلو در کودکان، زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود.
- هسته تلخ زردآلو مواد سمی به نام اسید سیانیدریک و اسید پروسیک دارد . لذا خوردن هسته تلخ زردآلو خطرناک است.