لیمو ترش از جمله مرکباتی است که خواص و فواید فراوانی برای سلامتی و تناسب اندام دارد. لیمو ترش سرشار از مواد مغذی و ویتامینها بوده و میتواند از بدن در برابر بیماریها محافظت کند. با ما در ادامه این مقاله از مجله گزنه همراه باشید تا کمی بیشتر درباره خواص و مضرات لیمو ترش صحبت کنیم.
ترکیبات لیمو ترش
در طب سنتی لیموترش طبیعتی سرد و خشک دارد که برای معدههای گرم بسیار مفید است. از این رو، سرد مزاجان باید در مصرف آن احتیاط کنند.
ویتامین ث، از خواص انکارناپذیر لیموترش
همانطور که تحقیات نشان میدهند لیموترش منبع غنی از ویتامین ث یا آسکربیک اسید است. ویتامین ث درون بدن انسان ساخته نمیشود؛ لذا یک ماده ضروری برای بدن انسان به شمار میآید. میزان مورد نیاز این ویتامین مهم بسته به سن از ۴۰ تا ۱۲۰ میلیگرم متفاوت است.
لیمو ترش، دارای فلاونوئیدها و آنتیاکسیدانها
علاوه بر ویتامین ث، فلاونوئید و آنتیاکسیدان نیز عضو مهم و تاثیرگذار مرکبات از جمله لیموترش هستند. آنتیاکسیدانها با مهار فرآیند اکسیداسیون، واکنش سلولی در برابر اکسیژن، پراکسید و یا رادیکالهای آزاد نقش مهمی را در سلامتی انسان ایفا میکنند.
کاهش مقدار آنتیاکسیدانها باعث جهشهای ژنی و یا فعال شدن ژنهای معیوب در بدن شده و احتمال ایجاد انواع سرطان در بدن را افزایش میدهند.
خواص فوقالعاده لیمو ترش با ویتامین ب۱، ب۲، ب۳
ویتامین تیامین یا همان ویتامین ب۱ در پیشگیری از مشکلات اعصاب مرکزی و سیستم مغزی نخاعی بسیار مؤثر بوده و باعث کاهش اثرات ناشی از تنشهای عصبی و ذهنی میشود. کمبود این ویتامین در از دست دادن حافظه کوتاه مدت، ضعف ماهیچه، سردرگمی، کاهش اشتها و اختلالات در قلب و دستگاه گوارش تاثیرگذار است.
ریبوفلاوین یا همان ویتامین ب۲ نقش مهمی در ذخیرهسازی انرژی در بدن ایفا میکند.
نیاسین یا ویتامین ب۳ نیز در کاهش کلسترول بد خون (LDL)، تری گلیسیرید و افزایش کلسترول خوب خون (HDL) بسیار مؤثر است. نیاسین عملکرد مغز را افزایش داده و از احتمال ابتلا به بیماری دیابت نوع یک به شدت میکاهد.
همچنین بخوانید: چطور کلسترول خوب خون (HDL) را بالا ببریم؟
لیمو ترش، دارای کاروتنوئید
یکی از مهمترین خواص لیمو ترش، کاراتنوئید موجود در آن است. مطالعات زیادی تاثیر کاروتنوئیدها را در جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان پوست توسط مهار چرخه سلولی و آپوپتوز سلول اثبات میکنند. همچنین با ذخیره شدن در پوست به عنوان یک خط دفاعی در برابر اثرات مخرب پرتو فرابنفش از آن دفاع کرده و مانع از ایجاد خطوط و لک و پیس میشود.
پتاسیم از خواص لیمو ترش
کاهش سطح پتاسیم در بدن باعث افزایش فشار خون شده و خطر ابتلا به انواع سکتهها را افزایش میدهد. کمبود پتاسیم همچنین باعث گرفتگی عضلات بدن به خصوص در ورزشکاران حرفهای شده و خطر ابتلا به آسیبهای جسمی را در آنها به وجود میآورد. مصرف پتاسیم سلامت استخوانها از جمله تراکم و استحکام آنها را افزایش داده و از بیماریهای رماتیسمی جلوگیری میکند. پتاسیم همچنین تپش قلب و احساس ضعف و خستگی را به شدت کاهش میدهد.
لیمو ترش دارای پکتین و ویتامین آ
پکتین نقش مهمی در سیستم گوارشی بدن دارد و به دلیل دارا بودن خاصیت فیبری اختلالات روده را برطرف کرده و باعث کاهش یبوست و همچنین درمان اسهال و دل پیچه میشود. علاوه بر این، پکتین موجود در خواص لیمو ترش، نقش مهمی در ایجاد احساس سیری و به سبب آن کاهش وزن ایفا میکند و از این ماده گیاهی به عنوان عاملی در کاهش کلسترول و فشار خون نیز نام برده میشود.
ویتامین آ همانطور که با گوش تک تک ما آشناست نقش مهمی در بینایی و رفع مشکلات چشمی ایفا میکند. همچنین، این ویتامین در تامین سلامت پوست و مو نیز نقش اساسی و مهمی دارد. ویتامین آ با ایجاد فسفات کلسیم در جلوگیری از ایجاد سنگهای کلیه و مثانه نیز بسیار حائز اهمیت است.
خواص درمانی لیمو ترش
۱- تاثیر فوق العاده در لاغری و چربی سوزی
لیموترش به دلیل داشتن کالری خیلی کم و فیبر زیاد یکی از مهمترین و با ارزشترین مواد غذایی است که در رژیمهای لاغری کاربرد دارد. در واقع، افرادی که با مشکل اضافه وزن دست و پنجه نرم میکنند باید خواص لیمو ترش برای لاغری آشنا شده و از آن در برنامه غذایی روزانه خود به خوبی استفاده کنند.
پکتین موجود در لیموترش باعث ایجاد احساس سیری طولانی مدت شده و حس نیاز به غذا در بدن را به شدت کاهش میدهد. علاوه بر این، خاصیت انرژیزا بودن لیموترش باعث میشود تا مصرف آن در هنگام انجام تمرینهای ورزشی بسیار مورد توجه ورزشکاران قرار بگیرد.
پلیفنولهای موجود در لیمو ترش سبب میشود تا این سوپرمن خوشمزه پرخاصیت، حریف پرقدرت مقابله با غول چاقی در افراد دارای اضافه وزن باشد.
۲- کمک به کاهش فشار خون
کسانی که از ناراحتی های قلبی رنج می کشند می توانند آب لیمو ترش را برای کاهش فشار خون مصرف کنند، از این رو لیمو مبتلایان به ناراحتی قلبی را از بسیاری بیماریهای دیگر رها میکند.
مصرف روزی یک یا دو عدد لیمو برای سلامتیتان مفید است. با وجود این، همیشه به یاد داشته باشید، مصرف بیش از اندازهی هر چیزی مضر خواهد بود.
۲- کمک به بهبود گوارش و هضم غذا
یکی از خواص لیمو ترش این است که می تواند به هضم غذا کمک کند. لیمو ترش باعث افزایش ترشح بزاق در دهان می شود و به همین جهت باعث بهبود گوارش می شود. ضمن اینکه اسیدیته طبیعی که در لیمو ترش موجود است باعث می شود فرایند هضم غذا بهتر صورت بگیرد.
۳- تقویت ایمنی بدن با کمک لیمو ترش
وجود مقادیر زیاد ویتامین C در لیمو باعث میشود این میوه بتواند قدرت مقاومتمان را در برابر بیماریها افزایش دهد. توانایی بدنمان در مبارزه علیه بیماریها و عفونتها با مصرف لیمو افزایش مییابد. همچنین مصرف لیمو استرس را کاهش میدهد و آراممان میکند.
۴- درمان گلودرد و عفونت ویروسی با آبلیمو
لیمو قدرت دستگاه ایمنی بدنتان را افزایش میدهد. به علاوه، ویروس نمیتواند در حرارت بالا دوام بیاورد. از این رو، هر وقت به عفونت ویروسی دچار شدید، یک لیوان آب گرم و لیمو بنوشید؛ حالتان حتما بهتر میشود.
همچنین از آنجا که لیمو دارای خاصیت ضد التهابی است، میتواند به درمان گلو درد و لوزه کمک کند. لیمو همچنین میتواند سوزش سر معده را نیز تسکین دهد.
۵- کمک به پاکسازی کبد
اسید سیتریک موجود در لیمو ترش موجب افزایش تولید صفرا در کبد میشود و از این طریق میتواند به سم زدایی از سموم بدن کمک کند. از دیگر خواص لیمو ترش این است که لیمو ترش منبعی غنی از ویتامین C بوده که به شکستن الکل در کبد کمک میکند.
یکی از موادی که میتواند از کبد محافظت کرده و به حفظ سلامت کبد کمک کند، هسپریدین است و لیمو ترش حاوی هسپریدین است. از همین رو متخصصان تغذیه توصیه میکنند که برای بهرهمندی از این خواص لیمو ترش، لیمو ترش را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
همچنین بخوانید: میوه ها و سبزیجات مفید برای پیشگیری و درمان کبد چرب
۶- افزایش قدرت مغز
پتاسیم موجود در لیمو کارکرد سلولهای عصبیمان را افزایش میدهد. این ماده سلولهای مغز را تغذیه میکند و حافظه را بهبود میبخشد.
۷- تسکین علائم آرتروز
لیمو می تواند سموم و باکتریها را به خاطر داشتن خاصیت ادرار آورش، از بدن دفع کند. کاهش سطح سموم در بدن میتواند به کاهش التهاب در مفاصل کمک کند.
۸- عالی برای پوست صورت
از فواید لیمو ترش برای پوست صورت میتوان به آنتی اکسیدانهای موجود در آن برای مبارزه با رادیکالهای آزاد اشاره کرد.
رادیکالهای آزاد تاثیرات بسیار زیادی در ایجاد چین و چروک، از بین بردن جوانی و شادابی و همچنین ایجاد سرطان پوست دارند.
لیمو ترش حاوی آنتیاکسیدان و فلاونوئیدهای بسیاری است که در مبارزه با رادیکالهای آزاد موجود در پوست پیروز شده و باعث ایجاد سلامتی و زیبایی میشوند.
ماسکهای بهداشتی زیادی مخصوص پوست صورت از لیموترش تهیه شده و در بازار موجود هستند که این ماسکها میتواند به مرور باعث از بین رفتن لک و پیس، چین و چروک و تیرگی پوست صورت شوند.
از خواص دیگر لیموترش میتوان به خاصیت ضدمیکروبی و ضدباکتریایی شدید آن اشاره کرد. همین امر باعث شده تا بتوان ماسکهای لیموترش را به عنوان داروی انواع جوش از جمله آکنه دانست.
با همه این اوصاف لیمو دارای سطح PH پایینی است و مالیدن بیش از حد آن روی پوست میتواند باعث ایجاد خشکی و تاول شود. به همین منظور بهتر است برای درست کردن ماسکهای دست ساز و یا خانگی، لیموترش را با عسل، گلاب، ماست و زردچوبه مخلوط کنید.
فواید و مضرات لیمو ترش برای پوست و مو را در مقاله ای جداگانه بررسی کرده ایم که می توانید از طریق لینک زیر مطالعه کنید:
فواید و مضرات لیمو ترش برای پوست و مو
۹- لیمو ترش؛ ضد سرطان قوی
از جمله خواص لیمو ترش میتوان به خواص ضد سرطانی آن اشاره کرد. لیمو ترش سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدانها است که میتوانند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و همچنین موجب خنثی سازی و از بین رفتن رادیکالهای آزاد موجود در بدن که از عوامل ایجاد کننده سرطانها هستند، میشوند. لیمو ترش از مرکباتی است که یک معجزه در کشتن سلولهای سرطانی است و قدرتی ۱۰۰۰۰ بار قویتر از شیمی درمانی دارد.
۱۰- مفید برای زنان باردار
استفاده از لیمو ترش در دوران بارداری هیچگونه عوارض جانبی ندارد و گفته می شود که ویتامین C موجود در لیمو ترش نیازهای زنان باردار به مکمل های ویتامین را کاهش می دهد؛
لیمو ترش به دلیل مقادیر بالای فیبر که دارد به درمان یبوست و سو هاضمه در دوران بارداری کمک می کند.
پتاسیم موجود در لیمو ترش برای تشکیل استخوان ها و توسعه سلول های مغزی و عصبی در جنین مفید می باشد.
لیمو ترش به دلیل مقادیر بالای ویتامین C که دارد به درمان کم خونی در زنان باردار کمک می کند.
پتاسیم موجود در لیمو ترش برای کاهش فشار خون بالا در دوران بارداری مفید است.
لیمو ترش یک دیورتیک طبیعی است که با افزایش ادرار به درمان تورم پا ها در زنان باردار کمک می کند.
۱۱- خواص لیمو ترش برای مردان
از دیگر خواص لیمو ترش این است که به علت داشتن ویتامین C و تیامین در خود میتواند موجب افزایش و بهبود کیفیت اسپرم و باروری در مردان میشود.
همچنین بخوانید: خوراکی های تقویت کننده اسپرم برای درمان زودانزالی و ناباروری
۱۲- مفید برای سلامت چشم
از دیگر خواص لیمو ترش میتوان به تاثیر آن در حفظ سلامت چشم اشاره کرد. ویتامین C موجود در لیموترش میتواند موجب جلوگیری از بروز پیرچشمی و بیماریهای چشمی در سنین بالا شود. همچنین فلاونوئید موحود در لیمو ترش میتواند از عفونتهای چشمی جلوگیری کند.
۱۳- کمک به درمان یبوست
لیمو ترش غنی لز فیبر است و این فیبر موجب بهبود حرکات روده شده و از یبوست پیشگیری میکند. ترکیب آب لیمو ترش و نمک یک روش درمانی سریع برای یبوست است. برای پاکسازی رودههای خود میتوانید ترکیب آب ولرم و آب لیمو ترش را مصرف کنید.
همچنین بخوانید: خوراکی هایی که باعث پاکسازی کلیه ها می شوند
۱۴- خواص لیمو ترش برای سنگ کلیه
از دیگر خواص لیمو ترش وجود مقادیر بالای اسید سیتریک در آن است که موجب افزایش حجم و PH ادرار شوه و از این طریق میتواند به پیشگیری و درمان سنگ کلیه کمک کند. مصرف ترکیب سیر و لیمو ترش یک گزینه درمانی مناسب برای درمان سنگ کلیه و عفونتهای کلیه مفید است.
۱۵- آبلیمو، سفید کننده دندان
یک عدد لیمو را به دو بخش تقسیم کنید. سپس، اندکی نمک به آن افزوده و همراه با مقدار کمی آب، مدتی بجوشانید. پس از خنک شدن، آن را روی دندان ها و لثه های خود بمالید. انجام این کار به سفید کردن دندان ها و استحکام لثه ها کمک میکند.
همچنین می توانید کمی آب لیمو را با جوش شیرین مخلوط کنید و با آن مسواک کنید. این یک ترکیب طبیعی برای سفید کردن دندان هاست. ولی دقت کنید که به علت خاصیت اسیدی نباید زیاد از این محلول استفاده کرد، زیرا منجر به سایش مینای دندان خواهد شد.
۱۶- موثر در درمان بوی بد دهان
اسید سیتریکی که در لیمو وجود دارد میتواند سطح PH بدن را متعادل کند. همین امر نیز باعث کشتن باکتریها در دهان میگردد.
همچنین بخوانید: تشخیص ۱۲ بیماری از بوی بد دهان !
۱۷- سایر فواید لیمو ترش برای بدن
√ لیمو به بهبود حالت روحی شما کمک می کند
√ لیمو به پایین آمدن تب کمک می کند
√. لیمو میتواند به افرادی که از آسم رنج میبرند کمک کند تا بهتر نفس بکشند و به پاکسازی راههای هوایی نیز کمک میکند.
√–استفاده از آب لیموی تازه بر روی خراشها و بریدگیها میتواند محل آن را ضد عفونی کند.
√ –شما میتوانید محلهای مختلف منزل را با لیمو آغشته کنید تا از ورود مورچهها، مگس و سوسک جلوگیری نمایید.
√ ترکیب چای سبز و آب لیمو میتواند به اندازهی آسپرین برای درمان و تسکین سردرد موثر باشد.
√ خون ما سموم را جمعآوری میکند و مصرف منظم لیمو میتواند به عنوان یک سم زدای قوی برای خون عمل کند.
√ آب لیمو به همراه آب میتواند به عنوان یک پاک کننده و ضد عفونی کننده عمل کند و به حذف سموم و دفع آفات از میوهها و سبزیجات کمک میکند.
خواص پوست لیمو ترش
علاوه بر آب لیمو ترش پوست لیمو ترش دارای خواص و فواید فراوانی است. پوست لیمو ترش دارای ترکیبی به نام پکتین است و که پکتین مسئولیت کاهش وزن را به عهده دارد.
پوست لیمو ترش حاوی کلسیم و ویتامین C بوده و به همین دلیل موجب بهبود سلامت استخوانها میشود.
خواص پوست لیمو ترش فراوان است و از جمله خواص پوست لیمو ترش میتوان به مواردی مانند درمان استرس اکسیداتیو، دفع سموم بدن، مقابله با سرطان، کاهش کلسترول، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، حفظ سلامت و بهداشت کلی بدن، مبارزه با بیماریهای پوستی، تقویت کپیلارز، پاکسازی کبد، درمان عفونت گوش، بهبود چرخه خون، کاهش گرفتگی ماهیچه و پیشگیری از سکته مغزی اشاره کرد.
خواص دم کرده پوست لیمو ترش
دمکرده یا چای پوست لیمو ترش خواص و فواید فراوانی برای سلامت بدن دارد. از جمله خواص دم کرده پوست لیمو ترش میتوان به مواردی مانند تسکین درد مفاصل پاها و بازوها، کاهش گاز روده، کاهش التهاب روده، تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از ابتلا به بیماریها، کمک به قلیایی شدن خون، سم زدایی از بدن، کاهش فشار خون، از بین رفتن لکههای پوست، خوش بو شدن نفس، دفع مازاد چربی و تسکین اعصاب و آرامش روان اشاره کرد.
عوارض و مضرات لیمو ترش
لیمو ترش در کنار خواص و فواید بینظیری که دارد ممکن است مضراتی نیز برای بدن داشته باشد که در ادامه ذکر می کنیم:
۱. مضرات آبلیمو و تأثیر آن بر پوسیدگی دندان
مطالعات نشان داده اند که پوسیدگی دندان میتواند از اصلیترین عوارض مصرف زیاد لیموترش به شمار آید. این امر، به ویژه در افراد سیگاری با وضوح بیش تری مشاهده میشود.
مواد اسیدی موجود در آبلیمو میتواند مواد معدنی تشکیل دهنده بافت خارجی دندان یا مینا را حل کرده و به آن آسیب بزند. این امر، به تدریج موجب پوسیدگی دندان خواهد شد. تحقیقات نشان داده اند، مضرات آبلیمو و تأثیر آن بر سلامت دندان میتواند درست مانند نوشابههای قندی باشد.
برای جلوگیری از تخریب دندانها، بهتر است پس از هر بار مصرف آبلیمو دندان ها به خوبی مسواک زده شوند. نوشیدن آب لیمو ترش با نی هم گزینه دیگری است که میتواند در حفظ سلامت دندان مفید و موثر باشد.
۲. لیمو ترش آفتاب سوختگی را تشدید می کند
برخی از افراد، پیش از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا در هنگام آفتاب گرفتن از آبلیمو استفاده می کنند. منظور این است که این افراد برای تسریع روند برنزه شدن به پوست خود آب لیمو میزنند.
متأسفانه باید گفت، این کار اشتباه است. مطالعات نشان دادهاند انجام این کار موجب ایجاد سوختگی شدید، تاول زدن پوست و به وجود آمدن لکههای پوستی خواهد شد.
این عارضه ای است که در علم پزشکی با نام فیتوفوتودرماتیت یا التهاب پوست در تماس با گیاهان و آفتاب شناخته میشود. آبلیمو حاوی ترکیبات شیمیایی خاصی به نام پسورالن است.
این ماده در به وجود آمدن لکههای پوستی نقش به سزایی را برعهده دارد. به علاوه، این ترکیبات شیمیایی در مجاورت با نور خورشید دچار فعل و انفعالاتی میشوند که در بروز و تشدید آفتاب سوختگی به شدت موثر هستند.
از عمدهترین مضرات لیمو ترش و مصرف آن بر روی پوست و قرار گرفتن در معرض آفتاب میتوان به افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست اشاره کرد. این امر هم تا حدود زیادی به عملکرد پسورالن موجود در آب لیمو نسبت داده میشود.
۳. مضرات آبلیمو و تأثیر آن بر تشدید آفت دهان
آفت دهان، یک بیماری شایع است که به ایجاد زخم و ضایعاتی دردناک در قسمتهای مختلف دهان منجر میشود. این زخمهای سطحی، بیش تر بر روی لثه یا سایر بخشهای مخاطی دهان به وجود میآیند.
مطالعات نشان داده اند، اسید سیتریک موجود در مرکبات و لیمو ترش میتواند در تحریک و تشدید آفت دهان موثر باشد. بنابراین، وخیم کردن شرایط این گونه زخم ها را هم میتوان در زمره مضرات لیمو ترش دسته بندی کرد.
در مواقع بروز آفت در دهان، بهتر است مصرف مرکبات و آبلیمو برای مدتی متوقف شود.
۴. مضرات آبلیمو و تأثیر آن بر تشدید سوزش معده
سوزش معده، عارضه ای است که در اثر افزایش حجم اسید معده و بازگشت آن به مری اتفاق میافتد. بدیهی است که مصرف خوراکیهای اسیدی این حالت را تشدید خواهد کرد.
بنابراین، از دیگر مضرات لیمو ترش میتوان به توانایی آن در تشدید ریفلاکس یا سوزش معده اشاره کرد. تصور میشود، فعال شدن پپسین از عوارض مصرف زیاد لیمو ترش، مرکبات و سایر خوراکیهای اسیدی باشد. پپسین نوعی آنزیم است که در معده وجود دارد و در تجزیه پروتئینها نقش مهمی را ایفا میکند.
ریفلاکس اسید معده در فعال شدن مولکولهای غیر فعال پپسین موجود در گلو و مری موثر بوده و عارضه سوزش معده را ایجاد یا تشدید میکند.
۴- تشدید زخم معده با لیمو ترش
از دیگر مضرات لیمو ترش میتوان به تأثیر آن در کاهش کارایی اسفنکتر پایین مری اشاره کرد. این امر، به اسید معده اجازه میدهد به سمت بالای مری حرکت کند. از دیگر عوارض مصرف زیاد لیمو ترش میتوان به تشدید زخم معده اشاره کرد.
۵. لیمو ترش باعث تحریک میگرن می شود
مطالعات نشان داده اند، مرکبات حاوی ماده خاصی به نام تیرامین هستند. این ماده از عوامل موثر در تحریک دردهای میگرنی به شمار میرود. تیرامین در بدن نوعی واکنش آلرژیک ایجاد میکند که به حملات میگرنی و تشدید آن ها منجر میشود. بنابراین، این امر را هم میتوان در شمار عوارض مصرف زیاد لیمو ترش به حساب آورد.
۶. مضرات آبلیمو و تأثیر آن بر اختلالات ادراری
پیش از هر چیز، به افراد مبتلا به اختلال بیش ادراری پیشنهاد میشود مقدار آب مصرفی خود را کاهش دهند. برخی از افراد، باور دارند که ترکیب آبلیمو با یک لیوان آب گرم و نوشیدن آن میتواند به افزایش ادرار کمک کند. ادامه این روند، موجب کم آبی بدن شده و مشکلات متعددی را به دنبال خواهد داشت. زیرا دفع آب اضافی بدن با مقادیر قابل توجهی الکترولیتها و سدیم همراه خواهد بود.
همچنین بخوانید: ۱۷ نشانه که آب کافی نمی نوشید !
از دیگر مضرات لیمو ترش میتوان به ایجاد سوزش و تکرر ادرار اشاره کرد. در صورت ابتلا به این بیماری، بهتر است تا بهبودی کامل از مصرف آبلیمو و سایر مرکبات خودداری شود.
تشدید اختلال ژنتیکی تجمع آهن یا هموکروماتوز از دیگر عوارض مصرف زیاد لیمو ترش است. این ماده، حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است که به افزایش جذب آهن کمک میکند. بدیهی است، مصرف این ماده برای افراد مبتلا به کم خونی و فقر آهن بسیار مفید است.
تشدید حالت تهوع یا استفراغ را هم میتوان از دیگر مضرات آبلیمو به شمار آورد. زیاده روی در مصرف لیمو ترش( بیش از دو تا سه فنجان آبلیموی رقیق شده در روز ) میتواند در به وجود آوردن حالت تهوع موثر باشد.
این امر به مقادیر زیاد ویتامین C موجود در آبلیمو نسبت داده میشود. زیرا، بدن تمایل دارد مازاد این ویتامین را دفع کند.
پاسخ به برخی سوالات رایج درباره لیمو ترش
• آیا لیمو ترش قند دارد؟
بله. لیمو ترش حاوی مقادیری از قند است و در صد گرم لیمو ترش، مقدار ۲.۵ گرم قند وجود دارد.
• آیا لیمو ترش برای دیابت مضر است؟
لیموترش دارای قند است و به همین دلیل افراد دیابتی باید در مصرف آن ملاحظه کنند.
• بهترین زمان مصرف لیمو ترش چه زمانی است؟
هرگز لیمو ترش یا آب لیمو ترش را با معده خالی مصرف نکنید. زیرا، به دلیل داشتن ماهیت اسیدی و PH پایینتر از ۷ میتواند باعث ایجاد مشکلات فراوانی از جمله ایجاد زخم معده، سوزش و درد در قفسه سینه، ایجاد حالت تهوع و استفراغ، ایجاد رفلاکس معده، تحریک غشای مخاطی و افزایش خصلت اسیدیته معده شود. بهتر است آب لیمو ترش به هنگام صرف غذا مصرف شده تا به مخاط و دیواره معده آسیب نرساند و در هضم غذا موثر باشد.
• آیا مصرف آب لیمو ترش به صورت ناشتا مفید است؟
ارتباط بین آب لیمو ترش و لاغری بر همه اثبات شده است. استفاده از آن به صورت ناشتا و به همراه یک لیوان آب گرم نیز تاثیر زیادی بر تناسب اندام خواهد گذاشت. با وجود این، سوالی که در ذهن انسان به وجود میآید این است که آیا مصرف آب این نوع از مرکبات هنگام صبح و به صورت ناشتا میتواند برای بدن انسان مفید باشد؟
با کمال تاسف باید گفت نوشیدن آب لیمو ترش خالص، نه تنها مفید نیست بلکه به دلیل داشتن ماهیت اسیدی و PH پایینتر از ۷ میتواند باعث ایجاد مشکلات فراوانی از جمله ایجاد زخم معده، سوزش و درد در قفسه سینه، ایجاد حالت تهوع و استفراغ، ایجاد رفلاکس معده، تحریک غشای مخاطی و افزایش خصلت اسیدیته معده شود.
بهتر است آب لیمو ترش به هنگام صرف غذا مصرف شده تا به مخاط و دیواره معده آسیب نرساند و در هضم غذا موثر باشد.
• طبع لیمو ترش در طب سنتی چیست؟
در طب سنتی لیموترش طبیعتی سرد و خشک دارد که برای معدههای گرم بسیار مفید است. از این رو، سرد مزاجان باید در مصرف آن احتیاط کنند.
• روزانه چه مقدار آبلیمو می توان مصرف کرد؟
مقدار مناسب مصرف آبلیمو به مواردی نظیر وضعیت سلامت و سن مصرف کننده بستگی دارد. با وجود این، به نظر میرسد نوشیدن یک تا دو لیوان آبلیموی رقیق شده در روز بلامانع باشد.
• آیا نوشیدن آبلیمو برای کلیه مضر است؟
خیر. برعکس، اسید سیتریک موجود در آبلیمو به درمان سنگ کلیه کمک میکند.
• آیا مصرف لیمو ترش با چای مفید است؟
مصرف لیمو ترش همراه با چای معمولا به عنوان یک چاشنی استفاده می شود. لیمو ترش همراه با چای موجب از بین رفتن ویتامین ث آن شده و احتمال آسیب رساندن به مینای دندان را افزایش می دهد و خشکی دهان را افزاش می دهد.