حتما شما هم جوش زدن ناگهانی صورت را تجربه کرده اید. شاید در نگاه اول این طور به نظر برسد که این جوش ها بدون هیچ دلیلی ظاهر می شوند تا روزتان را خراب کنند.
اما متاسفانه یا خوشبختانه، باید بگوییم که این طور نیست و دلایل محکم و قابل کنترلی پشت ظهور این جوش ها وجود دارد که در ادامه این مقاله از مجله گزنه خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
شایع ترین علت های جوش زدن ناگهانی صورت
۱. استرس و اضطراب
جوش زدن ناگهانی صورت بدون هیچ گونه پیشزمینهای، خبر از ضعف اعصاب و عادات رفتاری نامناسب میدهد. اگر جوشهای شما قبل از بزرگ شدن، به صورت مرحله به مرحله بروز نکنند یا بدون تحریک اعصاب صورتتان ظاهر شوند، احتمالا عامل اصلی ایجادشان، استرس و اضطراب است.
جاشوا زایکنر، پزشک متخصص پوست در این باره میگوید:
ما میدانیم که استرس تاثیر قابل توجهی بر روی پوست دارد. هنگامی که استرس دارید یا مضطرب هستید، مغز شما هورمونی به نام «کورتیزول» را آزاد میکند که باعث میشود غدد چربی بیش از حد فعالیت داشته باشند.
در طول این فرایند، آنها شروع به تولید سبوم بیشتری نموده که در نهایت منجر به آکنه میشوند. در حالی که بسیاری از جوشهای هورمونی اجتنابناپذیر هستند، میتوان با آرامش بیشتر موارد ناشی از استرس را از بین برد.”
۲. رژیم غذایی
اگر صبح روز بعد از یک مهمانی شام و دورهمی لذت بخش، از خواب بیدار شده و صورت خود را میزبان جوشهای ناخوانده یافتید، احتمالا عامل آن خوردن شیرینی و لبنیات است.
دکتر زایکنر در مورد تاثیرات مواد غذایی رژیم ما در ایجاد جوشهای نامطلوب معتقد است:
بعضی از مواد غذایی مانند لبنیات و خوراکیهای قندی باعث ایجاد التهاب در پوست میشوند که این التهاب دلیل اصلی بروز جوش و آسیب پوستی خواهد بود.
برخی از افراد نسبت به سایرین حساستر هستند، بنابراین، باید به این نکته توجه داشته باشید که پوست شما بعد از خوردن هر چیزی، چگونه نسبت به مواد تشکیل دهنده آن واکنش نشان میدهد.
۳. محصولات زیبایی و آرایشی
محصولات زیبایی و آرایشی مناسب میتوانند بهترین رفیق پوست شما باشند. در عین حال محصولات اشتباه و نامناسب میتوانند به سرعت به دشمنی بزرگ تبدیل شوند.
اگر در انتخاب محصولات آرایشی و بهداشتی پوست و موی خود دقت نکنید، ممکن است طراوت و شادابی پوست خود را از دست بدهید.
دکتر زایکنر در این باره توضیح میدهد:
محصولات سنگین و مسدودکننده منافذ پوست، از جمله پرایمرهای بر پایه روغن میتوانند منافذ تنفسی پوست را مسدود کنند. در هنگام خرید این محصولات، به دنبال مواردی با اصطلاح «غیرکومودوژنیک» (Non-Comedogenic) بر روی برچسب آنها باشید.
غیرکومودوژنیک به این معنی است که مواد تشکیل دهنده محصول مورد استفاده شما، منافذ پوست را مسدود نمیکنند. فراموش نکنید که هر شب قبل از خواب حتما آرایش خود را پاک کنید و هرگز با آرایش نخوابید.
۴. تماس اشیاء آلوده با پوست
لمس صورت با دست های آلوده، قرار دادن تلفن روی پوست و استفاده از روبالشی شسته نشده می تواند باکتری های زیادی را به پوست منتقل کند.
باکتری ها با چربی اضافه پوست ترکیب شده و در منافذ تجمع می کنند. این اتفاق باعث جوش زدن ناگهانی صورت می شود.
۵. خواب ناکافی
هنگامی که می خوابیم، انرژی بدن بازیابی می شود، سلول ها بازسازی می شوند، خون رسانی به ماهیچه ها افزایش می یابد، استخوان ها و بافت ها رشد می کنند و ترمیم می شوند و سیستم ایمنی نیز تقویت می شود.
کم خوابی می تواند منجر به استرس شود و استرس نیز، باعث افزایش تولید چربی پوست می شود. در نتیجه، جوش زدن ناگهانی صورت رخ خواهد داد.
مقاله مرتبط: ۱۴ راهکار برای مقابله با بی خوابی و بدخوابی
۶. ورزش و فعالیت جسمانی
اجازه دهید موضوعی را برایتان روشن کنیم. عرق کردن به خودی خود دلیل جوش زدن ناگهانی صورت نیست. توجه داشته باشید که فقط اگر عرق برای مدت طولانی بر روی پوست شما باقی بماند، ممکن است باعث ایجاد جوش شود.
فراموش نکنید که حتما بلافاصله پس از ورزش و فعالیتهای جسمانی، صورت خود را با پاککننده ملایم بشویید و سپس با مرطوبکننده ماساژ دهید.
یک عادت دیگر افراد ورزشکار این است که با آرایش غلیظ به فعالیت میپردازند. همیشه سعی کنید قبل از شروع ورزش، آرایش خود را بشویید یا تا حد امکان کمتر آرایش کنید تا از گرفتگی منافذ پوستتان جلوگیری شود.
۷. کم آبی بدن
بدن ما برای حفظ تعادل فیزیولوژیکی خود به آب نیاز دارد. همچنین اعتقاد بر این است که آب با هیدراته نگه داشتن پوست، به کاهش جوش کمک می کند.
هنگامی که پوست ما کم آب می شود، تولید چربی را افزایش می دهد تا از خشک شدن خود جلوگیری کند. این چربی اضافه می تواند باعث بروز جوش شود.
۸. آب و هوا
شاید تعجب کنید اگر به شما بگوییم که نصب یک اپلیکیشن هواشناسی روی گوشی هوشمندتان، میتواند شما را از شر جوشهای بد خلاص کند. چطور است
آدری کانین، متخصص پوست و موسس DERMAdoctor در مصاحبه خود با Well+Good در این باره توضیح داده است:
نم هوا، پوست را با یک لایه از گرما و رطوبت میپوشاند که منجر به گسترش منافذ باز، افزایش تولید چربی و پیری آن میشود. چنین شرایطی باعث گرفتگی منافذ با آلودگیها یا حتی گسترش لکههای صورت خواهد شد.
اگر در حال رفتن به یک شهر مرطوب هستید یا قصد دارید تعطیلات تابستانی خود را در کنار ساحل بگذرانید، حتما یک محصول لایهبردار مواد شیمیایی مانند «سرم گلیکولیک» را برای پاکسازی و بستن منافذ پوست خود تهیه کنید.
۹. تغییرات هورمونی در نوجوانی
جوش از شایعترین مشکلات پوستی در نوجوانی است. نامتعادل بودن هورمونها یا افزایش ناگهانی آنها میتواند باعث تحریک غدد چربی پوست و افزایش تولید سبوم و درنتیجه ایجاد جوش شود.
۱۰. مشکلات زنانه
احتمال ایجاد جوش در زنان بزرگسال بیشتر از مردان بزرگسال است. چراکه مشکلات و تغییرات هورمونی در زنان بیشتر از مردان است.
معمولا مواردی نظیر عادت ماهانه، بارداری و زایمان یا برخی بیماریهای زنانه نظیر سندرم تخمدان پلی کیستیک از دلایل اصلی ایجاد جوش در زنان بزرگسال هستند.
همچنین بخوانید: افزایش هورمون مردانه در زنان چه علل و نشانه هایی دارد؟
درمان خانگی جوش های ناگهانی صورت
۱. کرم موضعی مانند ترکیبی از بنزوئیل پروکساید، رتینوئید و داروهای خوراکی (آنتیبیوتیک/ویتامین آ) به کاهش طبیعی جوش کمک میکند.
۲. شستشوی منظم مو میتواند از حمله ناگهانی جوش جلوگیری کند. چربی پوست سر میتواند به پیشانی یا سایر بخشهای صورت منتقل شده و ایجاد جوش کند.
۳. لایهبرداری با استفاده از یک اسکراب صورت دوبار در هفته برای برداشتن سلولهای پوستی مرده که سبب بسته شدن منافذ پوست و جوش میشود.
استفاده از سالیسیلیک اسید برای خلاصی سریع از جوش مفید است. این ترکیب به لایهبرداری پوست کمک میکند و سبب کاهش التهاب و جای زخم میشود.
۴. مصرف میوه و سبزیجات برای کاهش حمله جوش توصیه میشود.
۵. کاهش مصرف غذاهای فراوریشده و سرخشده.
۶. استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین سی مانند مرکبات، لیمو و آبلیمو به کنترل جوش کمک میکند.
۷. مصرف غذاهای حاوی روی مانند غذاهای دریایی، مغزیجات، میوههای خشک، تخممرغ و غیره هم برای کاهش حمله جوش مفید است.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد. نظرات خود را درباره شایع ترین علل جوش زدن ناگهانی صورت برای ما بنویسید. شما چه راهکارهایی را برای زیبایی و شادابی بیشتر پوست توصیه میکنید؟
منابع:دینو/ پوست پدیا/زیبابمان