بالا رفتن از پله ، هرجا که ممکن باشد، راهی سریع وساده برای گریز از سبک زندگی یکجا نشینی و افزودن بر فعالیت بدنی است. پلهها معمولا همهجا مقابل ما هستند و بنابراین استفاده از آنها بسیار سادهتر از رفتن به باشگاه یا وارد شدن به زمینهای ورزشی است.
در ادامه این مقاله از مجله گزنه، با بررسی فواید و مضرات بالا رفتن از پله ها با ما همراه باشید.
فواید بالا رفتن از پله برای بدن
۱- ریسک سکته مغزی را کاهش میدهد
براساس تحقیقاتی که ۱۱۰۰۰ مرد در آن شرکت داشتند، فعالیت بدنی مانند بالا رفتن از پلهها، میتواند ریسک سکته مغزی را کاهش دهد.
برای نمونه، در مردانی که تقریبا ۳ تا ۵ بار در روز از پله بالا میرفتند، کاهش ۲۹ درصدی ریسک سکته مغزی در بلند مدت مشاهده شد، و ضمنا از سایر فواید ورزشهای منظم هم بهرهمند بودند.
۲- شما را شاداب می کند
محققان دانشگاه جورجیا آمریکا بر روی ۱۸ دانشجوی ۱۸ تا ۲۳ ساله این تحقیق را انجام و نتیجه را در یک نشریه منتشر کردند. شرکت کنندگان از کم خوابی رنج می بردند، یعنی کمتر از شش ساعت و نیم در روز می خوابیدند. از این رو برای مبارزه با خواب آلودگی ازمواد نشاط آور استفاده می کردند.
از شرکت کنندگان خواسته شد آزمایش های ارزیابی حافظه و هوشیاری، واکنش، انگیزه های کار و مزاج را انجام دهند. پیش از آزمایش نیمی از شرکت کنندگان یک کپسول حاوی ۵۰ میلی گرم کافئین خوردند در حالی که نیمی دیگر دارو نما خوردند.
روز دیگر شرکت کنندگان پس از ده دقیقه بالا و پایین رفتن منظم از پله ها آزمایش ها را انجام دادند. پس از این کار، شرکت کنندگان ابراز داشتند هوشیارتر و پرانرژی تربوده وپس از بالا رفتن از پله ها در مقایسه با زمانی که کافئین نوشیده بودند انگیزه بیشتری برای کار دارند.
اتریک اوکونور استاد حرکت شناسی دانشگاه جورجیا یکی از شرکت کنندگان در این تحقیق گفت وی تاثیر کافئین بر بدن را در صبح بررسی کرده که انرژی محسوسی برای بدن نداشته اما تمرینات پله نوردی بیشتر نقش داشته است.
وی افزود: هدف از این تحقیق حل مشکلات افراد در محیط های سربسته است، به گونه ای که کارمندان ساعت های زیادی نشسته و به صفحه مانیتور خیره می شوند و در طول روز فرصت برای ورزش ندارند.
او گفت: به دنبال بهترین راه حل برای کارمندان بودیم تا نشاط صبحگاهی را در کمترین زمان به آنان هدیه دهیم؛ زیرا آنها زمانی برای رفتن به سالن های ورزشی را ندارند. در نهایت به این ننتیجه رسیدیم پله نوردی به جای استفاده از آسانسور در این حالت بسیار مفید است .
۳- بیشتر کالری می سوزانید
بالا رفتن از پله، بزرگترین گروه عضلات بدن شما را بکار میگیرد تا بتوانید بطور مکرر و قدم به قدم وزن بدنتان را بالا بکشید.
مطالعات نشان داده که بالا رفتن از پلهها، کالری بیشتری نسبت به دویدن میسوزاند.
بالا رفتن از پله ها، نسبت به استفاده از آسانسور، ۷ برابر بیشتر انرژی صرف مینماید. نه تنها در بالا رفتن از پلهها کالری میسوزانیم بلکه حین پایین آمدن هم انرژی صرف میکنیم.
شخصی که دارای اضافه وزن است، می تواند بواسطهی بالا رفتن از پلههای دو طبقه، در هر روز، به مدت یک سال حدود ۶ کیلو وزن کم کند.
همچنین بخوانید: چطور با پیاده روی روزانه کالری بسوزانیم؟
۴- سلامت قلبی و عروقی را افزایش میدهد
مطالعه اخیر محققان نشان میدهد بالارفتن از پلهها سلامت قلب را تقویت میکند.
دکتر مارتین گیبالا، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه مک مستر کانادا، به بررسی این موضوع پرداخت که چگونه ورزشکاران میتوانند بیشترین بهره را از تمارین ورزشی شان ببرند.
تیم تحقیق دریافت هفتهای ۳۰ دقیقه بالارفتن از پلهها میتواند به اندازه دوچرخه سواری برای مدت زمان مشابه برای سلامت قلب مفید باشد.
این مطالعه شامل ۳۱ زن سالم، اما بی تحرک، بود که تنها ۱۰ دقیقه در روز به مدت ۳ بار در هفته و در طول شش هفته ورزش بالارفتن از پلهها را انجام دادند.
در اولین تست، شرکت کنندگان در جلسات ۲۰ ثانیهای از پلهها بدون وقفه بالا رفتند. سپس نتایج آن با شرکت کنندگانی که در مدت مشابه رکاب زده بودند مقایسه شد.
در تست دوم، افراد شرکت کننده در فواصل ۶۰ ثانیهای پلهها را بالا و پایین میرفتند.
محققان دریافتند در هر دو تست بالارفتن از پله ها، آمادگی قلبی عروقی در مدت ۶ هفته به اندازه مدت مشابه تمرین دوچرخه سواری بهبود یافته بود.
۵- عضلاتتان را قوی و خوش فرم می کند
بالا رفتن از پلکان یک راه عالی برای افزایش قدرت عضلات اصلی بدن شماست.
همچنین این حرکت، تمام عضلات بزرگ بدن شما همچون ماهیچه سرینی بزرگ، ماهیچههای همسترینگ، ماهیچه چهارسر رانی و ساق پایتان را به کار وا داشته و به همین جهت بدن شما سفت و خوش اندام خواهد شد.
۶- استخوان های بدن را تقویت می کند
فکر کنید برای بالا رفتن از پلهها به کدام اندامتان بیشتر نیاز دارید؟ تمام عضلات پاهایتان به اضافه تحرکی که درناحیه شکم ایجاد میشود و همچنین تحرک بازوهایتان.
در ضمن، ماهیچههای کمر و پشتتان هم درگیر این فعالیت میشوند. تمام اینها موجب تقویت و سلامت سیستم استخوانبندی میشوند.
۷- از دیابت پیشگیری می کند
تحقیقات نشان داده استفاده از عضله اسکلتی تاثیرات فوقالعادهای روی بهبود قند خون دارد، که در پیشگیری و کنترل دیابت موثر است.
ضمنا بهبود عمومی سلامت عضلات اسکلتی، میتواند به کاهش درد آرتریت منجر شود، دردی که برای آنهایی که با چاقی مبارزه میکنند، آزاردهنده است.
۸- یک تمرین کم فشار به حساب می آید
نیازی نیست تا در بالا رفتن از پلکان عرقتان در بیاید! تنها چند پله در روز یک تمرین خوب را برایتان رقم خواهد زد!
۹- جوانی مغز را حفظ می کند
محققان که مغز ۳۳۱ داوطلب بالغ بین سنین ۱۹ تا ۷۹ سال را بررسی کردند، دریافتند که بالا رفتن روزانه از پله های دو طبقه ساختمان، مغز را سالانه به میزان ۰.۵۸ سال جوان تر می کند.
بر اساس این تحقیقات بالارفتن روزانه از پله های ۴ طبقه ساختمان، به طور سالانه، مغز را به میزان بیش از ۲ سال جوان تر می کند.
در این تحقیقات حجم بخش خاکستری داوطلبان با استفاده از فناوری MRI اندازه گیری و معلوم شد حجم ماده خاکستری در مغز داوطلبانی که روزانه از پله های بیشتری بالا رفته اند و بیشتر درگیر آموزش بوده اند، بیشتر از سایر داوطلبان است.
همچنین بخوانید: ۱۲ هوس غذایی که وضعیت سلامتی شما را رو میکند
هشدار
تمام فواید بالا در صورتی میسر می شود که شما مشکلی در ستون فقرات یا زانوی خود نداشته باشید. در غیر این صورت حتماً با پزشک در مورد استفاده از پلهها مشورت کنید.
استفاده از پله برای چه افرادی مضر است؟
دکتر رحمتالله حافظی ، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اظهار می کند:
پایین آمدن از پله می تواند برای افرادی که دچار آرتروز زانو، آرتروز مفاصل لگن، فتق دیسک کمر یا پوکی شدید استخوان هستند، تهدید محسوب شود.
این افراد برای بالا رفتن از پله مشکل خاصی ندارند، البته باید احتیاط کنند و با گرفتن نردههای کنار پله به آرامی حرکت کنند تا مفاصل تحریک نشوند.
بیشترین آسیب زمانی است که این افراد بخواهند با سرعت به سمت پایین حرکت کنند، چرا که تردد به این صورت میتواند ضربات سنگینی به مفاصل مچ پا، زانوها، لگن و دیسکهای کمری وارد سازد.
به افرادی که دچار این مشکلات هستند، توصیه می کنیم هنگام پایین آمدن از پله به آرامی و به صورت یک پله یک پله حرکت کنند.
یک پله یک پله حرکت کردن، یعنی اینکه وقتی پای راست را روی یک پله قرار میدهند پای چپ را نیز کنار پای راست قرار دهند و مکث کنند و دوباره برای پایین رفتن پای راست را روی پله پایینی قرار داده و پای چپ را کنار آن قرار دهند تا از ضربات شدید به مفاصل کاسته شود.
استفاده از نرده برای پایین آمدن از پله مفید است. با گرفتن نرده بخشی از وزن بدن به نردهها منتقل میشود و فشار وزن روی مفاصل کمتر میشود.
افرادی که دچار پوکی استخوان هستند، هنگام پایین رفتن از پلهها باید احتیاط بیشتری داشته باشند و حتماً از نردهها کمک بگیرند تا دچار عدم تعادل نشوند و از زمین خوردن جلوگیری شود.
زمین خوردن در این افراد احتمال شکستگی استخوان را افزایش میدهد.
استفاده از پله روش مناسبی برای لاغر شدن نیست
دکتر وحید سبحانی، متخصص طب فیزیکی معتقد است:
بالا و پایین رفتن از پلهها انرژی زیادی را مصرف میکند و میتواند باعث کاهش وزن قابل ملاحظهای شود، ولی به هیچ عنوان نباید روشی برای لاغر شدن محسوب شود.
این شیوه لاغری فقط برای افرادی میسر است که آمادگی جسمانی داشته باشند، یعنی ۱ تا ۲ بار در هفته ورزش کنند، زیرا این روش در صورت نداشتن عضلات قوی و استقامت عضلانی به شدت مضر است.
بالا و پایین رفتن از پله در افراد چاق منجر به این میشود که چندین برابر از وزن بدن روی مفاصل زانوها بیافتد و به راحتی افراد را دچار “آرتروز زانو”کند که به مرور ستون فقرات را نیز به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
هر چند در این شیوه بیش از ۱۰۰۰کیلو کالری سوزانده میشود ولی به علت کاهش آستانه تحمل مفاصل و عضلات، افراد دچار ضعف شدید عضلانی و مفصلی میشوند که پس از مدتی علاوه بر آرتروز، میتواند مشکلات جبرانناپذیر دیگری نیز به ارمغان آورد.
لذا بالا و پایین رفتن از پلهها به امید سوزاندن کالری و کاهش سریع وزن به هیچ عنوان توصیه نمیشود.