بسیاری از ما به مصرف نوشابه انرژی زا علاقه داریم اما آیا از اثرات این نوشابه ها بر بدن اطلاعی دارید؟ در ادامه با مجله گزنه همراه باشید تا با تاثیر نوشابه های انرژی زا بر بدن آشنا شوید.
1- دهیدراته شدن بدن
شاید بسیاری از ما بدانیم که در نوشابههای انرژیزا کافئین وجود دارد و این مقدار دقیقا حدود ۱۶۰ گرم کافئین در هر ۱۶ اونس نوشابهی انرژیزا است.
در هر قوطی رِدوول حدود ۸۰ گرم کافئین در ۸ اونس آن وجود دارد که برای به تصویر کشیدن بهتر این موضوع بهتر است اینگونه تصور کنید، بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو، در هر لیوان قهوه ۱۰۰ میلی لیتری حدود ۸۰ میلیلیتر آن کافئین است.
این به معنای مقدار زیاد نمک پنهان در نوشابههای انرژیزا است که باعث کمبود آب در بدن و بالا رفتن فشار خون میشود.
2- افزایش ضربان قلب
بر اساس تحقیقات لیزا کان، کسانی که بیشتر از ۳۲ اونس کافئین در روز مینوشند ضربان قلب و فشار خون نامنظمی تا ۴ ساعت بعد از آن خواهند داشت. بر اساس تحقیقات یک روزنامهنگار کانادایی این نوشابهها در بین نوجوانها محبوبتر هستند به خصوص در مواقعی که ورزش میکنند.
یک پسر نوجوان ۱۷ ساله بعد از نوشیدن نوشابهی انرژیزا در بین تمرینات هوازی به علت تپش قلب به اورژانس منتقل شد و این یعنی اثر این نوشابهها در زمان تمرین و بر نوجوانها بیشتر است.
همچنین بخوانید: 11 عادت مضر برای بدن که سلامتی شما را به خطر می اندازد
3- ایست قلبی
درحالی که برنامههای محاسبهگر کافئین به ما نشان میدهند مصرف چه مقدار از نوشیدنیهای انرژیزا میتواند کشنده باشد، این فرمول برای همه افراد یکسان نیست.
مثلا افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای قلبی، فقط بعد از مصرف چند نوشیدنی انرژیزا، دچار ایست قلبی میشوند.
بنابراین، پیش از مصرف نوشیدنیهای انرژیزا یا کافئین، از سلامت قلب خودتان مطمئن شوید.
یکی از تحقیقات اخیر نشان میدهد نوشیدنیهای انرژیزا باعث ایجاد انقباضهای قوی در قلب میشوند که واقعا برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی مضر است.
همچنین بخوانید: با علل و نشانه های ضعف سیستم ایمنی بدن آشنا شوید
4- میگرن
زیادهروی در مصرف نوشیدنیهای انرژیزا میتواند به سردردهای شدید منجر شود که از علائم ترک کافئین است. تغییر دادن میزان کافئین مصرفی در طول روز، میتواند باعث سردردهای بیشتر و شدیدتر شود.
5- مسمومیت با ویتامین B3
ویتامین B3 (نیاسین) در بسیاری از نوشیدنیهای انرژیزا بهاندازهای مورد استفاده قرار میگیرد که باعث هیچ آسیبی نمیشود و حتی میتواند خاصیت درمانی داشته باشد.
با اینحال، مصرف همزمان مکملهای خوراکی حاوی ویتامین B3 با نوشیدنیهای انرژیزا، احتمال مسمومیت با این ویتامین را افزایش میدهد.
علائم مسمومیت ویتامین B3 عبارتاند از: برافروختگی پوست، سرگیجه، ضربان قلب سریع، استفراغ، خارش، نقرس و اسهال.
6- اضطراب
افرادی که دارای تنوع ژنتیکی در گیرندههای آدنوزین هستند، معمولا بعد از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند نوشیدنیهای انرژیزا با افزایش اضطراب مواجه میشوند.
افزایش دوز مصرفی کافئین، حتی میتواند این افراد را با حملات وحشت شدید مواجه کند.
همچنین بخوانید: اولین نشانه های ابتلا به کبد چرب را بشناسید
7- اختلال خواب
نوشیدنیهای انرژیزا برای بیدار نگهداشتن افراد، مفید به نظر میرسند اما در صورت سوءمصرف، میتوانند فرد را دچار بیخوابی کنند.
این کمبود خواب، فرد را با اختلال در کارکردهای مختلف ذهن و بدن مواجه میکند. رانندگی یا انجام کارهایی که به تمرکز زیادی نیاز دارند، خطرناک است.
8- دیابت نوع2
از آنجایی که بسیاری از نوشیدنیهای انرژیزا حاوی قند بسیار زیادی هستند، درنهایت میتوانند به سلولهای تولیدکننده انسولین آسیب برسانند. این وضعیت هم نتیجهای ندارد، جز ابتلا به بیماری دیابت نوع2.
9- عصبانیت مفرط
زیادهروی در مصرف کافئین با استفاده از نوشیدنیهای انرژیزا، بعضی از افراد را به نگرانی شدید و حتی لرزش ناشی از عصبانیت شدید دچار میکند.
این وضعیت درنهایت میتواند انجام وظایف مختلف روزانه را با اختلال جدی مواجه کند یا باعث مشکلات عاطفی شود. نتایج بعضی از تحقیقات نشان میدهند کافئین میتواند اختلال اضطرابی را تشدید کند.
همچنین بخوانید: تاثیر تریاک در مقابله با کرونا ویروس!
10- واکنشهای حساسیتزا
بسیاری از ترکیبهای موجود در نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند باعث بروز انواع واکنشهای حساسیتزا شوند؛ از خارش جزیی گرفته تا تنگی مسیر تنفسی.
11- فشارخون بالا
محصولات کافئیندار مانند نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند فشارخون افراد را افزایش بدهند. این اتفاق برای افرادی که فشارخون عادی دارند، نگرانکننده نیست اما افراد مبتلا به بیماری فشارخون بالا را با خطر بروز سکته مغزی و انواع مشکلات ناشی از این بیماری مواجه میکند.
12- استرس
یکی از تحقیقات محققان مایوکلینیک نشان میدهد که مصرف نوشیدنیهای انرژیزا، ترشح هورمون استرس را افزایش میدهد.
براساس این تحقیق، سطح نوراپینفرین با مصرف نوشیدنیهای انرژیزا بهطور متوسط 74 درصد افزایش پیدا میکند.
همچنین بخوانید: علت جمع آوری قرص های رانیتیدین از بازار چیست؟
13- اعتیاد
ممکن است هر کسی به مصرف کافئین و نوشیدنیهای انرژیزا اعتیاد پیدا کند.
افراد در این وضعیت، در صورت مصرف نکردن نوشیدنیهای انرژیزا، با اختلال کامل عملکردی مواجه میشوند. حتی این امکان وجود دارد که افراد، هر روز نسبت به خریدن چند قوطی از نوشیدنیهای انرژیزا دچار استرس شدید شوند.
14- تخریب دندانها
آناستازیا ترستا، از بهداشت داندانپزشکی، میگوید: «نوشابههای انرژیزا اولین تخریب را از دندانهای ما شروع میکنند.
به علت داشتن سیتریک اسید و قند، این تخریب به سرعت و شدت صورت میگیرد؛ زیرا که بستر از بین بردن مینای دندان و پوسیدگی را فراهم میکند».
مینای دندان دیگر ترمیم نمیشوند و دندان رنگ زرد به خود میگیرد که مستعد پوسیدگی و لک پذیری است. از آنجایی که وجود سیتریک اسید در مشخصات نوشابههای انرژیزا درج نمیشود ما نمیدانیم بدن ما چقدر با خوردن یک لیوان، سیتریک اسید دریافت میکند.
15- سردرد و نوسانات خلقی
گوارانا Guarana، یکی دیگر از مواد رایج در نوشیدنی های انرژی زا است که مقدار کافئین موجود در آن از قهوه هم بیشتر است.
گوارانا سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند که باعث احساس افزایش انرژی و فکری و کاهش اشتها می شود. با این حال می تواند عوارض جانبی از جمله مشکلات قلبی و گوارشی و اختلال در تصمیم گیزی می شود و مشکل اینجاست که گوارانا به عنوان منبع اضافه کافئین در لیست مواد تشکیل دهنده ذکر نمی شود.
گزارش های زیادی به دلیل مصرف بیش از حد کافئین در نوشیدنی های حاوی گوارانا که منجر به بستری شدن در اورژانس شده است، وجود دارد.
16- انرژی کاذب
بسیاری از ما معتقد هستیم که بعد از نوشیدن آنها احساس سر زندگی میکنیم درحالی که مواد تشکیل دهندهی این دسته از نوشابهها؛ تورین، الکانیتین و گلوکورونولاکتون هستند که به هیچ عنوان انرژی آفرین نیستند، به همین علت بعد از بین رفتن اثرات نوشابه ما خستهتر از گذشته هستیم.
تورین و الکانیتین آمینو اسیدهایی هستند که متابولیسم بدن را بالا میبرند و از ماهیچهها بیشتر کار میکشند.
گلوکورونولاکتون که بیش از دو برابر قند مجاز مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است، به هیچوجه انرژیزا نیست و باعث چاقی و مقاوم شدن بدن به انسولین طبیعی در خون میشود.
مصرف نوشابه های انرژی زا برای این افراد ممنوع
مصرف نوشابه های انرژی زا برای کودکان، سالمندان و افرادی که مشکلات قلبی به ویژه آریتمی (اختلال در ضربان قلب) دارند، ممنوع است.
.